Lotnik

170 × 145 cm × 7

Dofinansowano ze środków Narodowego Programu Kultury Znaki czasu

Sergij Czajka

CzajkaUr. w 1978 r. w Tarnopolu, Ukraina. Malarz, autor prac wideo. Studiował w College Sztuk Pięknych w Użgorodie i na krakowskiej ASP. Mieszka i pracuje w Tarnopolu. Przez pewien czas w ostatnich latach również w Kijowie i w Moskwie.

Uprawia malarstwo „realistyczne”, o klasycznym warsztacie, połączone ze współczesnym sposobem obrazowania. Często punktem wyjścia jest fotografia a głównym problemem -świadomość i wrażliwość postotalitarna. W cyklu „Widokówki”, 2004, posłużył się serią autentycznych kartek pocztowych z czasów radzieckich, przedstawiających pomnik lotników w Tarnopolu i jego otoczenie. Perfekcyjne technicznie odwzorowanie druku, z jego niedoskonałością - tak charakterystycznym „rozminięciem kolorów” – jest dodatkową metaforą podróży w czasie – do wibrującego kolorami dzieciństwa, a jednocześnie czasu totalitarnego imperium, z jego symboliką.

Ironicznym dopełnieniem Widokówek jest praca wideo Lotnik – autoportret artysty symulującego przed kamerą lot samolotem.

Prace Sergija Czajki były pierwszym zakupem zagranicznym do kolekcji Małopolskiej Fundacji Muzeum Sztuki Współczesnej. Kolekcja od początku jej tworzenia zorientowana jest na konteksty sztuki Europy Środkowowschodniej i obecnie ma w posiadaniu dzieła artystów z Ukrainy, Słowacji, Czech, Węgier, Słowenii i Łotwy.

Wystawa stała Kolekcji Małopolskiej

Fundacji Muzeum Sztuki Współczesnej