„Porządek rzeczy”/ „The Order of  things”

„Porządek rzeczy”/ „The Order of things”

2002
film wideo, 11' 24''

Hubert Czerepok

Ur. w 1973 r. w Słubicach. Studiował w Akademii Sztuk Pięknych w Poznaniu. W 2001 r. brał udział w programie Narodowej Akademii Sztuk Pięknych w Oslo, w latach 2002-2003 studiował w Akademii im. Jana Van Eycka (Instytut Badań i Produkcji Sztuk Pięknych, Designu i Teorii w Maastricht), w latach 2004 - 2005 w Wyższej Szkole Sztuk Pięknych w Antwerpii. Mieszka w Zakopanem.

W latach 1998-2001 ze Sławkiem Sobczakiem prowadził galerię ON. W latach 2000-2002 ze Zbigniewem Rogalskim tworzył artystyczny duet Magisters. W kręgu zainteresowań Czerepoka są takie tematy, jak środowisko artystyczne i jego mechanizmy, analiza elementów determinujących ludzkie zachowania czy analiza przestrzeni publicznych (biuro, biblioteka, muzeum). Artysta wykorzystuje w swojej twórczości różne teorie spiskowe, czerpiąc inspirację z materiałów przekazywanych przez mass media.

W filmie Porządek rzeczy (2003), zarejestrowane jest zdarzenie artystyczne: seria przygotowanych scen „porządkowania rzeczy” z nieruchomym modelem jako rzeźbą – wieszakiem dla rzeczy (w tej roli Grzegorz Sztwiertnia). Byłby to czysty zapis performance gdyby nie montaż powodujący powolne przenikanie tytułowych rzeczy.

Wystawa stała Kolekcji Małopolskiej

Fundacji Muzeum Sztuki Współczesnej